top of page

Om författaren

Heléne Östberg (som skriver under födelsenamnet Tingsmark) är uppvuxen i Skåne. En plats som hon återvände till efter flera år på resande fot runt om i världen. Hon är utbildad i medie- och kommunikationsvetenskap och arbetar som varumärkes- och innovationschef.

Heléne läser massor. Gärna själv urban fantasy, dystopier och sci-fi. Hon menar att det är genrer som öppnar upp våra sinnen för fler möjligheter och kan på så vis väcka nya tankar och kommentera vår verklighet med ett slags utifrånperspektiv.

Förebilderna är många: Susanne Collins serie om Hungerspelen är högst på listan, men där finns också Ernest Cline (som bland annat skrivit Ready player one), och så mästaren på rappa dialoger: John Green.

Andra dimensionen är den första delen av urban fantasy-trilogin Custodia Animarum och Helénes debut som romanförfattare.

IMG_0267.JPG
Pressmeddelande mars 2023 

"Döden lämnar utrymme för fantasin"

Den 15 mars släpper Heléne Tingsmark sin debutroman Andra dimensionen. Det är den första delen i urban fantasy-trilogin: Custodia Animarum.

”Jag dog, och det var då allting började. Detta är berättelsen om mitt liv – efter min död.”
”Att ingen vet vad som händer efter döden lämnar utrymme för fantasin”, säger Heléne Östberg som skriver under födelsenamnet Tingsmark.
”Jag ville skriva en bok som fick läsaren att tänka: Tänk om. Tänk om det finns något mer än det vi ser. Tänk om jag har någon vid min sida som vill mig väl, som skyddar mig när det är jobbigt. Tänk om jag är en del av något större? Bara den tanken tror jag kan ge hopp.” 
Hon tror att många unga söker sig till fantasy för att koppla av från verkligheten och vardagsdramatiken i sin egen tillvaro. 
”Det är mycket realism i svensk ungdomslitteratur. För mig är fantasy- och sci-fi-genren otroligt intressant just för att den har en form av utifrån perspektiv. Man kan se på vår värld, historia och framtid med en ny blick och liksom experimentera sig fram.”
”Man kan ju tänka att skyddsänglar och livet efter döden har med religion att göra. Men Andra dimensionen är inte religiös på något sätt. Däremot lyfter jag religion som företeelse”, säger Heléne som tror att präster och konfirmandledare skulle kunna ha väldigt spännande samtal med ungdomar kring boken.

Foto: Lotta Jacobsson

bottom of page